Projektowanie kulinariów na ASP. Pierwszy taki kierunek w Polsce!

Jedzenie powinno nie tylko smakować, ale także pięknie wyglądać – tego chcą uczyć wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, która jako pierwsza w Polsce utworzyła studia podyplomowe z zakresu projektowania kulinariów. To w Polsce nowość, która doskonale wpisuje się w panującą modę na gotowanie. Studia mają się rozpocząć już w październiku, a w wakacje rozpoczęły się zapisy.
To pierwsze studia w Polsce, na których studenci poznają tajniki gotowania i nauczą się, jak pięknie podawać jedzenie.
– Ten kierunek to odpowiedź na światowe trendy. Food design to niezwykle szeroka i rozwijająca się dziedzina – przekonuje prof. Jolanta Rudzka-Habisiak, rekor ASP. – Studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu.
W programie studiów przewidziane są także zajęcia z podstaw przedsiębiorczości, które poprowadzi była wiceminister finansów Elżbieta Hubner.
– Wśród wykładowców nie zabraknie znanych nazwisk, które kojarzą się ze światem kulinariów. Udało nam się zaprosić do współpracy m.in. Wojciecha Modesta Amaro, polskiego restauratora, który zdobył gwiazdkę Michelin – mówi prof. Rudzka-Habisiak.
Amaro poprowadzi warsztat o tajemniczo brzmiącym tytule: „Spotkanie natury z nauką”. Wśród wykładowców będzie też Piotr Bikont, który poprowadzi warsztat dziennikarstwa kulinarnego oraz przybliży historię polskiej gastronomii.
Jeden z najpopularniejszych obecnie projektantów, chętnie wybierany przez stołecznych restauratorów, Tomasz Rygalik wraz z żoną Małgorzatą poprowadzą z kolei warsztaty Food Design. Uczestnicy wezmą także udział w warsztatach kulinarnych w tzw. żywym skansenie w Nagawkach pod Łodzią, gdzie poznają tajniki kuchnie regionalnej.
Kto może zapisać się na studia z zakresu projektowania kulinariów? – Przede wszystkim pasjonaci, osoby które kochają gotować i przykładają dużą wagę do estetyki. Wystarczy dyplom licencjacki, obojętnie jakiego kierunku. Na te studia mogą zapisać się kucharze, blogerzy i projektanci wnętrz – mówi prof. Rudzka-Habisiak.
Studia trwają rok i kosztują 5,6 tys. zł.
Źródło: Dziennik Łódzki

Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu (© Grzegorz Gałasiński/archiwum)