Barry Callebaut

Grupa Barry Callebaut powstała w 1996 roku w wyniku fuzji dwóch koncernów czekoladowych o ponad stupięćdziesięcioletnich tradycjach: francuskiej firmy Cacao Barry i belgijskiej Callebaut.

Z rocznym obrotem w wysokości około 4 miliarda EURO, grupa Barry Callebaut, z siedzibą w Zurychu w Szwajcarii, jest na światowym rynku wiodącym producentem najwyższej jakości wyrobów na bazie kakao i czekolady – od ziarna kakao do gotowego produktu na sklepowej półce. Grupa Barry Callebaut posiada ponad 50 zakładów produkcyjnych na całym świecie i zatrudnia około 8 500 osób. Barry Callebaut zaspokaja potrzeby całej branży spożywczej, skupiając się na producentach artykułów spożywczych, rzemieślnikach i profesjonalnych użytkownikach czekolady (takich jak chocolatierzy, cukiernicy czy ciastkarze). Barry Callebaut jest także światowym liderem w dziedzinie innowacji na bazie kakao i czekolady, oferując pełen zakres usług w dziedzinie rozwoju produktów, procesów produkcyjnych, szkoleniowych i marketingowych. Poprzez różnego rodzaju inicjatywy ekologiczne i działania badawcze firma współpracuje z organizacjami rolniczymi i innymi partnerami w celu zapewnienia przyszłych dostaw kakao oraz poprawy warunków życia rolników.

W Polsce fabryka Barry Callebaut powstała w 1995 roku. Łódzka fabryka zatrudnia obecnie 146 pracowników i sprzedaje swoje produkty na terenie Polski i krajów nadbałtyckich oraz w krajach Europy i Skandynawii. Polski oddział jest jednym z najszybciej rozwijających się w całej grupie Barry Callebaut zarówno pod względem zatrudnienia jak i planowanych inwestycji. Firma obsługuje 2 różne segmenty rynkowe – przemysłowych wytwórców żywności oraz profesjonalnych rzemieślników wykorzystujących czekoladę w swoich wyrobach. Oprócz prężnie działającej Akademii Czekolady – gdzie odbywają się szkolenia i pokazy dla klientów, w strukturze firmy znajdują się działy Produkcji, Zapewnienia Jakości, Utrzymania Ruchu, Łańcucha Dostaw, Obsługi Klienta, Księgowości, Finansów, HR, R&D, Sprzedaży FM i Sprzedaży GM. W lipcu 2014 fabryka została włączona do Łódzkiej Strefy Ekonomicznej, co zaowocowało kolejnymi inwestycjami i projektami rozwoju fabryki w Łodzi.
Nasz rozwój i sukces opieramy na czterech filarach: Ekspansja, Innowacja, Zarządzanie Kosztami i Zrównoważona Produkcja Kakao. Naszym ambitnym celem jest stać na czele światowego rynku czekolady.

Barry Callebaut Manufacturing Polska Sp. z o.o.
ul. Nowy Józefów 36
94-406 Łódź
tel. 042 683 77 00
fax 042 683 77 01/02
e-mail: bc_polska@barry-callebaut.com
e-mail: rekrutacja_polska@barry-callebaut.com