Kurs dla studentów z zagranicy o destylacji i fermentacji

beczki

Ponad 20 studentów z uczelni technicznych w Europie przyjedzie do Politechniki Łódzkiej na letni kurs naukowy. Tegoroczna edycja dotyczyć będzie zagadnień związanych z destylacją i fermentacją – poinformowała w środę PAP rzeczniczka uczelni Ewa Chojnacka.

Do Łodzi przyjadą studenci z piętnastu krajów: Włoch, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, Portugalii, Czech, Austrii, Turcji, Belgii, Chorwacji, Węgier, Łotwy, Danii, Rosji, Grecji. Kurs został tak przygotowany, aby zainteresować nie tylko specjalistów związanych z biologią i chemią, ale także studentów innych kierunków, które nie mają w programie wiedzy związanej z produkcją artykułów spożywczych.

Jak informuje Chojnacka, obok wykładów i dyskusji będą zajęcia praktyczne polegające na samodzielnym tworzeniu różnych, smacznych produktów. Ponadto, kurs przewiduje wycieczkę do przedsiębiorstw, w których studenci zapoznają się z technologiami stosowanymi w produkcji żywności.

Zagraniczni studenci będą w Łodzi od czwartku, 9 lipca do niedzieli 19 lipca. Organizatorami letniego kursu naukowego są studenci Politechniki Łódzkiej działający w Board of European Students of Technology (BEST). W tym roku do współpracy zaprosili Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Board of European Students of Technology (BEST) jest największą na świecie organizacją studencką, którą tworzą przyszli inżynierowie w 33 krajach. BEST Łódź działa od 1998 roku.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce