Logowanie / RejestracjaKorzyści z założenia kontaInformacja RODO
  • O PROGRAMIE
    • Opis programu
    • Patronaty MWŁ
    • Jak zostać Partnerem programu Młodzi w Łodzi?
    • Zasady używania znaku towarowego graficznego Młodzi w Łodzi
    • Partnerzy
    • Promocja programu
    • Aktualności
  • INICJATYWY
    • Karta rabatowa
    • Stypendia Pracodawców
    • Stypendia Miasta Łodzi
    • Portal praktyk i staży
    • Staże wakacyjne
    • Szkolenia
    • KONKURS NA STARTUP!
    • Językowzięci
    • Wizyty w firmach
    • Mia100 Talentów
    • Studenci dla Łodzi – Kreujemy lokalnie
  • STUDIA W ŁODZI
    • Uczelnie
    • Gdzie mieszkać
    • Gdzie jeść
    • Gdzie się bawić
    • Koła Naukowe i Organizacje Studenckie
    • Studenckie linki
    • Aktualności z uczelni
  • PRACA I KARIERA
    • Kompas Kariery
    • Pracodawcy
    • Aktualności z rynku pracy
  • O PROGRAMIE
    • Opis programu
    • Patronaty MWŁ
    • Jak zostać Partnerem programu Młodzi w Łodzi?
    • Zasady używania znaku towarowego graficznego Młodzi w Łodzi
    • Partnerzy
    • Promocja programu
    • Aktualności
  • INICJATYWY
    • Karta rabatowa
    • Stypendia Pracodawców
    • Stypendia Miasta Łodzi
    • Portal praktyk i staży
    • Staże wakacyjne
    • Szkolenia
    • KONKURS NA STARTUP!
    • Językowzięci
    • Wizyty w firmach
    • Mia100 Talentów
    • Studenci dla Łodzi – Kreujemy lokalnie
  • STUDIA W ŁODZI
    • Uczelnie
    • Gdzie mieszkać
    • Gdzie jeść
    • Gdzie się bawić
    • Koła Naukowe i Organizacje Studenckie
    • Studenckie linki
    • Aktualności z uczelni
  • PRACA I KARIERA
    • Kompas Kariery
    • Pracodawcy
    • Aktualności z rynku pracy
Kontakt
Newsletter
Aktualności
Media Społecznościowe

Zapisz się do newslettera

Zapraszamy do subskrypcji newslettera Młodzi w Łodzi!

Zapoznaj się z zasadami przetwarzania danych osobowych INFORMACJA RODO.

Informacje przekazane powyżej są dla mnie zrozumiałe dlatego oświadczam, że:

Ogólna

Strona główna/dzieki-nauce-produkcja-zywnosci-moze-byc-bardziej-przyjazna-dla-srodowiska
04Lut2019 kategoria: Ogólna, Promowane, Uczelnie
Tagi: Uniwersytet Łódzki, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej

Dzięki nauce produkcja żywności może być bardziej przyjazna dla środowiska

Program komputerowy może pomóc produkować żywność o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych, a zarazem przetwarzaną w sposób przyjazny dla środowiska. Nowatorski system do wyliczania śladu węglowego dla przemysłu rolno-spożywczego opracowują informatycy z Uniwersytetu Łódzkiego.

Ślad węglowy (CF) jest to ilość dwutlenku węgla, jaka powstaje w procesie produkcji, przetwarzania, składowania i transportu danego produktu. Jak wyjaśnił dr Piotr Milczarski z UŁ podczas produkcji zużywamy energię, czy to w postaci paliw, czy prądu elektrycznego. W trakcie spalania paliwa generowany jest CO2 i inne gazy, które przeliczamy na ślad węglowy.

Zespół dr. Milczarskiego z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ wchodzi w skład większego konsorcjum, realizującego projekt BIOSTRATEG – CFOOD „Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych”.

W projekcie biorą udział instytucje naukowe i przetwórcy z branży spożywczej: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego (lider projektu), Katedra Informatyki na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego, Politechnika Poznańska, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego i spółka Unifreeze.

Informatycy z UŁ opracowują specjalne oprogramowanie – czyli system ekspertowy do wyliczania śladu węglowego. Jego wdrożenie pozwoli zoptymalizować zużycie energii i zmniejszyć emisję dwutlenku węgla w procesie produkcyjnym w całym przemyśle rolno-spożywczym.

„Im więcej CO2 jest generowane podczas procesu produkcyjnego, tym jest to gorsze dla środowiska. Jeżeli potrafilibyśmy określić, jakie czynniki wpływają na generowanie tego śladu węglowego, a następnie zoptymalizować je – to moglibyśmy zmniejszyć ilość produkowanego CO2 podczas takiego procesu, a jednocześnie otrzymać ten sam produkt” – zaznaczył naukowiec.

Jako przykład badacz podał produkcję mrożonek warzywnych. W ich przypadku ślad węglowy jest generowany zarówno podczas uprawy warzyw, transportu, jak i podczas procesu przetwarzania i mrożenia. „Biorąc to wszystko pod uwagę, na końcu procesu mamy dosyć dużą składową wyliczonego CO2 w tym produkcie, ze względu na przetwarzanie i mrożenie” – wyjaśnił.

„Dzięki opracowaniu systemu ekspertowego nazwanego CFExpert będzie możliwe śledzenie, jak ten ślad węglowy jest generowany na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego – i sprawdzenie, jak moglibyśmy zmniejszyć go na danym etapie. W wyniku tej analizy otrzymamy finalny produkt z optymalną wartością tego współczynnika” – tłumaczy dr Milczarski.

Aby powstało takie oprogramowanie, najpierw trzeba stworzyć bazy wiedzy, poznać procesy produkcyjne związane z wytwarzaniem danego produktu i opracować narzędzia do symulacji procesu produkcyjnego. To umożliwi podglądanie, jaki ślad węglowy jest generowany na każdym etapie.

„Następnie najważniejsze zadanie to podłączenie całego systemu CFEkspert do istniejącej linii produkcyjnej w celu monitorowania, dobierania tych współczynników tak, żeby uzyskać na końcu pełnowartościowy produkt, ale przy zoptymalizowanym śladzie węglowym” – opowiadał.

System ten mógłby znaleźć zastosowanie nie tylko w produkcji mrożonek, ale w całym przemyśle rolno-spożywczym. Ale to nie wszystko. W ramach projektu opracowane zostaną również innowacyjne technologie produkcji nowych wyrobów mrożonych i liofilizowanych z użyciem pełnowartościowego wysortu wielowarzywnego. Powstanie również prototyp linii technologicznej do produkcji żywności mrożonej, z uwzględnieniem wyliczenia śladu węglowego według metody opracowanej przez łódzkich badaczy.

Jak tłumaczył naukowiec, podczas przetwarzania np. kalafiora czy brokuła zdarza się, że część warzywa, np. różyczka, nie spełnia wymagań klasyfikacji, bo jest zbyt mała. To właśnie nazywa się wysortem warzywnym. Z drugiej strony wciąż jest to pełnowartościowe warzywo, które obecnie jest wyrzucane.

„Jeżeli spojrzymy na ślad węglowy, to co wyrzucamy, tak samo zwiększa ślad węglowy produktu końcowego. Jeżeli wykorzystamy te produkty, to nie będziemy mieli odpadów, zagospodarujemy pełnowartościowe produkty roślinne i będziemy mogli je zastosować to wytworzenia nowych produktów, np. wegeburgerów czy batonów liofilizowanych” – ocenił dr Milczarski. Dlatego – jak podkreślił – projekt ma duże znaczenie środowiskowe, ekonomiczne, społeczne oraz konsumenckie.

Zdaniem naukowców nowe rozwiązanie może stanowić przełom na rynku rolno – spożywczym. „W szczególności zastosowanie nowatorskiej metody liczenia CF do produkcji nowych wyrobów jest nowością na skalę światową” – zauważa dr Piotr Milczarski.

Projekt „Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych” będzie realizowany do 2021 roku. Otrzymał niemal 8 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i jest realizowany w ramach Strategicznego Programu Badań Naukowych i Prac Rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo”.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

 

Powiązane:

  1. Nowa fabryka w Aleksandrowie przyjazna dla środowiska
  2. Naukowiec UŁ projektuje mikroczujniki do badania żywności
  3. Inżynierowie Sii realizują projekty IT dla PUMY – od wizji projektanta po sklepową półkę dzięki systemowi zarządzania cyklem produkcyjnym
  4. Dzień otwarty z biotechnologią i naukami o żywności
adminAutor wpisu

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

XHTML: Możesz urzyć tych tagów <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

OFERTY PRACY

Brak ofert do wyświetlenia.

więcej »

SZKOLENIA

Osiągaj ponadprzeciętne rezultaty z Organizacją Wysokiej Efektywności
Procter&Gamble
Rekrutacja wkrótce2019-04-15
adminAutor wpisu

Asertywność
Infosys Poland
Rekrutacja trwa2019-03-21
adminAutor wpisu

Jak przygotować zawodowe portfolio
Akademia Kreatywnej Edukacji
Rekrutacja trwa2019-03-14
adminAutor wpisu

‘Master your CV’ – szkolenie w języku angielskim o tym jak efektywnie przygotować CV aby dostac pracę
Capita
Rekrutacja trwa2019-03-13
adminAutor wpisu

Obalamy mity korpo szczura
Tate&Lyle
Rekrutacja trwa2019-03-12
adminAutor wpisu

więcej »

NADCHODZĄCE WYDARZENIA

21 Feb 2019 Szkolenie: Kurs Animatora Czasu Wolnego @ Łódzki Dom Kultury

Szkolenie: Kurs Animatora Czasu Wolnego @ Łódzki Dom Kultury

February 21 @ 09:00

Jesteś pełen energii i kreatywnych pomysłów? Lubisz pracę z dziećmi oraz aktywność fizyczną? Chciałbyś spędzić wakacje w polskich i zagranicznych kurortach? Jeśli odpowiedź na te pytania to "tak", zbliżający się Kurs Animatora Czasu Wolnego, który odb...

22 Feb 2019 Koncert zespołu KAmeNEON @ Akademicki Ośrodek Inicjatyw Artystycznych

Koncert zespołu KAmeNEON @ Akademicki Ośrodek Inicjatyw Artystycznych

February 22 @ 19:00

Zapraszamy na koncert zespołu KAmeNEON, Laureata konkursu Łódź Miastem Talentów 2018. Zespół to nietypowy duet łączący niskie tony gitary basowej, subtelne dźwięki ukulele, jak i mocne elektroniczne brzmienia klawiszowe. Podczas koncertu za perkusj...

08 Mar 2019 Dzień Otwarty na Wydziale Filologicznym UŁ @ Wydział Filologiczny UŁ

Dzień Otwarty na Wydziale Filologicznym UŁ @ Wydział Filologiczny UŁ

March 08 @ 10:00

W jaki sposób powstają napisy filmowe? Co wiedzą o nas Facebook oraz Google? Jak wykorzystać techniki zapamiętywania do skutecznej nauki? Odpowiedzi na te i inne pytania uzyskają uczestnicy Dnia Otwartego, który już trzeci rok z rzędu organizowany jes...

Wszystkie wydarzenia »Dodaj wydarzenie »

MAPA STRONY

  • O PROGRAMIE
    • Opis programu
    • Patronaty MWŁ
    • Jak zostać Partnerem programu Młodzi w Łodzi?
    • Zasady używania znaku Młodzi w Łodzi
    • Partnerzy
    • Promocja programu
    • Aktualności
  • INICJATYWY
    • Karta rabatowa
    • Stypendia Pracodawców
    • Stypendia Miasta Łodzi
    • Portal praktyk i staży
    • Staże wakacyjne
    • Szkolenia
    • KONKURS NA STARTUP!
    • Językowzięci
    • Wizyty w firmach
    • Mia100 Talentów
    • Studenci dla Łodzi – Kreujemy lokalnie
  • STUDIA W ŁODZI
    • Uczelnie
    • Gdzie mieszkać
    • Gdzie jeść
    • Gdzie się bawić
    • Koła Naukowe i Organizacje Studenckie
    • Studenckie linki
    • Aktualności z uczelni
  • PRACA I KARIERA
    • Kompas kariery
    • Pracodawcy
    • Aktualności z rynku pracy

NADCHODZĄCE WYDARZENIA

21 Feb 2019 Szkolenie: Kurs Animatora Czasu Wolnego @ Łódzki Dom Kultury

Szkolenie: Kurs Animatora Czasu Wolnego @ Łódzki Dom Kultury

February 21 @ 09:00

Jesteś pełen energii i kreatywnych pomysłów? Lubisz pracę z dziećmi oraz aktywność fizyczną? Chciałbyś spędzić wakacje w polskich i zagranicznych kurortach? Jeśli odpowiedź na te pytania to "tak", zbliżający się Kurs Animatora Czasu Wolnego, który odb...

22 Feb 2019 Koncert zespołu KAmeNEON @ Akademicki Ośrodek Inicjatyw Artystycznych

Koncert zespołu KAmeNEON @ Akademicki Ośrodek Inicjatyw Artystycznych

February 22 @ 19:00

Zapraszamy na koncert zespołu KAmeNEON, Laureata konkursu Łódź Miastem Talentów 2018. Zespół to nietypowy duet łączący niskie tony gitary basowej, subtelne dźwięki ukulele, jak i mocne elektroniczne brzmienia klawiszowe. Podczas koncertu za perkusj...

08 Mar 2019 Dzień Otwarty na Wydziale Filologicznym UŁ @ Wydział Filologiczny UŁ

Dzień Otwarty na Wydziale Filologicznym UŁ @ Wydział Filologiczny UŁ

March 08 @ 10:00

W jaki sposób powstają napisy filmowe? Co wiedzą o nas Facebook oraz Google? Jak wykorzystać techniki zapamiętywania do skutecznej nauki? Odpowiedzi na te i inne pytania uzyskają uczestnicy Dnia Otwartego, który już trzeci rok z rzędu organizowany jes...

16 Mar 2019 Otyliada w Zatoce Sportu PŁ @ Zatoka Sportu

Otyliada w Zatoce Sportu PŁ @ Zatoka Sportu

March 16 @ 18:00

Zatoka Sportu PŁ, po raz drugi, weźmie udział w Otyliadzie, czyli Nocnym Maratonie Pływackim. Osoby, które zapiszą się na to nocne wydarzenie, z 16 na 17 marca 2019 roku, będą miały zniżkę za wstęp na pływalnię. -  Przez 12 godzin kilka tysięcy pływaków,...

Wszystkie wydarzenia »Dodaj wydarzenie »

DOŁĄCZ DO NAS

Urząd Miasta Łodzi
Departament Prezydenta
Biuro Rozwoju Gospodarczego
i Współpracy Międzynarodowej
Al. Politechniki 32
93-590 Łódź

tel. 42 638 59 39, 42 638 59 28
fax 42 638 59 40

e-mail: mlodziwlodzi@mlodziwlodzi.pl

Wykonanie:

Logowanie

Rejestracja

Zapomniałeś hasła?

RejestracjaZapomniałeś hasła?
Logowanie