Badaczki z UŁ pracują nad molekularnym kawiorem

Kawior molekularny to komercyjna nazwa produktu, który jest dostępny na polskim rynku spożywczym. Te słodkie kuleczki, wypełnione sokiem, są dodawane m. in. do herbat, deserów, kaw, jogurtów i koktajli. Kłopot w tym, że odpad powstający podczas produkcji tych i innych słodyczy jest trudny do degradacji. Problem ten można jednak rozwiązać wtedy, kiedy surowiec uboczny uda się wykorzystać w gospodarce ekologicznej. Pracują nad tym łódzkie badaczki z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Dr Justyna Nawrocka i mgr inż. Urszula Świercz-Pietrasiak z Katedry Fizjologii i Biochemii Roślin Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska od roku pracują nad rozwiązaniem tego problemu. Wyniki badań są bardzo obiecujące i zostały objęte naukowym projektem pod tytułem: „Wykorzystanie kompleksowego systemu bioremediacyjnego w ekologicznej gospodarce odpadami poprodukcyjnymi, wytwarzanymi w wyniku procesu produkcji komponentów artykułu spożywczego – kawioru molekularnego”, w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0, realizowanego we współpracy z Centrum Transferu Technologii. Brzmi skomplikowanie? Owszem, ale sam pomysł jest prosty.

Przy produkcji „kawioru molekularnego”, ale także innych wyrobów cukierniczych: żelków czy galaretek, powstają odpady, których trudno się pozbyć, ponieważ zawierają zagęstniki, emulgatory i substancje żelujące. Samych odpadów podczas produkcji słodyczy jest niewiele, ale bardzo trudno sobie z nimi poradzić a to podnosi koszty utylizacji. Trzeba pamiętać, że substancje żelujące mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jak i w innych gałęziach przemysłu, między innymi przemyśle farmaceutycznym
– tłumaczy dr Justyna Nawrocka.

Nie dziwi fakt, że jedna z polskich firm produkujących słodycze, między innymi wspomniany „kawior” zwróciła się do naukowców z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska z prośbą wykorzystania odpadów w sposób niekonwencjonalny.

 

Więcej informacji na stronie

 

Materiały: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Tekst: Justyna Kowalewska (3PR)

Fotografie: Patrycja Nawrocka

Źródło: Uniwersytet Łódzki