Wielkanocne śniadanie dla mieszkańców akademików PŁ i UŁ

Choć akademiki Politechniki Łódzkiej prawie opustoszały, to jednak część studentów, w tym także zagranicznych, nadal w nich mieszka. Wyjazd do rodziny na święta nie jest możliwy.

Ze względu na ogłoszony w kraju stan epidemii i zamknięcie uczelni, większość studentów opuściła akademiki także na osiedlu studenckim – Lumumbowie. Święta w akademikach spędzi jednak tysiąc osób – m.in. mieszkańcy domu studenckiego objętego kwarantanną.

Władze Politechniki postanowiły „zaprosić” studentów na wielkanocne śniadanie. W Wielkanocną Niedzielę do akademików trafią specjalne menu boxy. W zestawie śniadaniowym znajdą się m.in. żurek z jajkiem, biała kiełbasa, jajko z majonezem i szczypiorkiem, pasztet, sałatka warzywna, sernik, a także pieczywo. Śniadania przygotuje i dostarczy rodzinna firma gastronomiczna z Łodzi „DR”.

Jednorazowe opakowania ze świątecznym jedzeniem firma zostawi bezpiecznie w holach na parterze akademików, skąd każdy mieszkaniec będzie mógł zabrać śniadanie do swojego pokoju – mówi Janina Mrozowska, dyrektor Osiedla Akademickiego PŁ.

Podobna akcja będzie zorganizowana także na UŁ. Jak informuje Paweł Śpiechowicz, rzecznik Uniwersytetu Łódzkiego, w niedzielny poranek osoby pozostające w budynkach uczelni otrzymają tradycyjne wielkanocne śniadanie. Posiłki przygotuje akademicka stołówka.

Śniadania będą dostarczane wszystkim studentom, mieszkającym w naszych akademikach, i pracownikom recepcji, którzy w Wielkanoc będą pracować. Wszystkie posiłki sfinansuje uczelnia. – mówi Paweł Śpiechowicz.

Uczelnia chce, aby mieszkańcy Domów Studenckich poczuli namiastkę świąt w tej trudnej sytuacji, w której mogą z rodziną zobaczyć się tylko za pomocą komunikatorów społecznościach lub porozmawiać przez telefon. Aż 800 mieszkańców Lumumbowa, to zagraniczni studenci, którzy nie mogli wrócić do domów ze względu na odległość. Dostarczone dla nich zestawy składać się będą z tradycyjnych w Polsce potraw: białej kiełbasy, jajek, sałatki warzywnej, chleba i kawałka ciasta.

Źródło: Politechnika Łódzka; TVP3 Łódź