
Mgr inż. Karol Tutek, doktorant IV roku Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej PŁ (dyscyplina: nauki chemiczne) oraz dr inż. Karolina Miedzińska, absolwentka Wydziału Chemicznego PŁ, zdobyli wspólnie z zespołem FitFromFunctiOn (3F) pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie Challenge Labs 2025, organizowanym przez EIT Food – Europejski Instytut Innowacji i Technologii oraz partnera merytorycznego – Generator Pomysłów.
EIT Food to jedna z głównych wspólnot wiedzy i innowacji (KIC) Unii Europejskiej, działająca w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – organizacji o strategicznym znaczeniu dla rozwoju innowacyjności i przedsiębiorczości w Europie.
Zwycięski projekt zatytułowany Postbiotic Protein Balls to innowacyjna koncepcja funkcjonalnej, wytrawnej przekąski proteinowej, wspierającej regenerację mięśni i mikrobiom jelitowy, która została opracowana z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego (21,4 g/100 g), umiarkowaną kalorycznością – około 250 kcal na 100 g oraz czystym składem bez dodatku białek zwierzęcych, serwatki, sztucznych słodzików i cukrów. Posiada dobrą tolerancją trawienną – bez efektów ubocznych charakterystycznych dla suplementów białkowych oraz jest ekologiczny, może zawierać opakowanie biodegradowalne z wykorzystaniem odnawialnych surowców.
Projekt stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynku na zdrowe, funkcjonalne przekąski – alternatywę dla chipsów, paluszków czy produktów wysokoprzetworzonych. Został zaprezentowany w ramach zaawansowanego modelu biznesowego, uwzględniającego analizę kosztów, skalowalność produkcji oraz strategię wejścia na rynek.
Mgr inż. Karol Tutek oraz dr inż. Karolina Miedzińska zdobywali swoje doświadczenie badawcze i projektowe w ramach studiów oraz pracy naukowej w Instytucie Technologii Polimerów i Barwników na Wydziale Chemicznym PŁ. Ich wiedza z zakresu chemii polimerów, projektowania receptur oraz trendów żywieniowych okazała się kluczowa w stworzeniu tego rozwiązania.
Zespół został uhonorowany nagrodą w wysokości 3 000 euro, przyznaną za najlepszy projekt odpowiadający na wyzwania współczesnej żywności funkcjonalnej i personalizowanej.
– Jurorzy konkursu, organizatorzy, mentorzy i goście byli absolutnie zachwyceni zarówno smakiem, jak i formą zaprezentowanego prototypu. Ich entuzjastyczne opinie i wsparcie dodają zespołowi energii do dalszych działań i otwierają realną drogę do szybkiego wdrożenia produktu na rynek – mówi Karol Tutek.
Jak wyjaśniają autorzy na przestrzeni zaledwie 11 dni zespół opracował cały koncept naukowo-przemysłowo-biznesowy, od identyfikacji problemu i potrzeb konsumenta, przez recepturę i model finansowy, aż po stworzenie przekonującego prototypu słonych przekąsek wysokobiałkowych w różnych smakach. Produkt stanowi realną i atrakcyjną alternatywę dla popularnych, niezdrowych przekąsek dostępnych na rynku.
– Zdobycie głównej nagrody w konkursie organizowanym przez EIT Food oraz Generator Pomysłów to ogromne wyróżnienie świadczące o potencjale naukowym, innowacyjnym i wdrożeniowym zespołu – dodają szczęśliwi zwycięzcy.
Źródło: Politechnika Łódzka