Prezydent RP Andrzej Duda nadał (7.09) dr. hab. inż. Marcinowi Kozaneckiemu z Wydziału Chemicznego PŁ tytuł profesora nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki chemiczne.

Profesor Kozanecki jest absolwentem Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej, tu również zdobył stopień naukowy doktora nauk chemicznych. Tytuł dra hab. w dziedzinie nauk technicznych, w dyscyplinie inżynieria materiałowa został mu nadany w 2017 r. przez Radę Wydziału Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. Pracuje w Katedrze Fizyki Molekularnej PŁ.
Zainteresowania naukowe prof. Kozaneckiego zawsze wykraczały poza zakres chemii i obejmowały zagadnienia z obszaru fizyki ciała stałego, szeroko rozumianej inżynierii materiałowej i technologii chemicznej. Obecnie główny nurt badań prowadzonych przez grupę prof. Kozaneckiego skupiony jest na projektowaniu, syntezie, a przede wszystkim charakteryzowaniu polimerowych materiałów i nanomateriałów funkcjonalnych, w tym hydrożeli czułych na bodźce.
Od ponad 25 lat prof. Kozanecki specjalizuje się również w badaniach struktury i właściwości różnorakich materiałów z wykorzystaniem metod spektroskopowych. Obecnie kieruje innowacyjnym projektem dotyczącym nowych metod leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów, finansowanym z Narodowego Centrum Nauki z programu OPUS 15. Prowadzi też badania dotyczące ochrony i regeneracji tkanek chrzęstnych, w ramach europejskiego programu EuroNanoMed, w projekcie o akronimie CaPreCon.
Wielką pasją prof. Kozaneckiego jest kształtowanie młodych naukowców. Dotychczas wypromował 5 doktorów, 20 magistrów i ponad 25 inżynierów. W latach 2011-2022 był opiekunem Studenckiego Koła Naukowego Nano. Jest bardzo lubiany i ceniony przez studentów. Jest dwukrotnym laureatem nagrody Nauczyciel Roku na Wydziale Chemicznym PŁ, w latach 2013 i 2022.
Prywatnie prof. Marcin Kozanecki jest miłośnikiem dobrej książki, smacznego jedzenia i prac ogrodowych.
Źródło: Politechnika Łódzka
