Naukowcy PŁ zrealizują kolejny innowacyjny projekt z funduszy europejskich

 

Ponad 1 mln zł otrzymają naukowcy z Wydziałów: Biotechnologii i Nauk o Żywności (BiNoŻ) oraz Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska (WIPOŚ) na badania i innowacje z Regionalnego Funduszu Europejskiego dla Łódzkiego. To wynik 8. konkursu ogłoszonego przez Centrum Obsługi Przedsiębiorcy.

Została już podpisana umowa o dofinansowanie projektu „Innowacyjna hydrodynamiczna technologia mieszania mąki pszennej z wodą ukierunkowana na uzyskanie ukwaszonych podmłód pszennych”, który będzie realizowany przez konsorcjum składające się z trzech jednostek: dwóch z Politechniki Łódzkiej oraz firmy BioStar PPHU – Witold Krusz, który jest kierownikiem projektu. Koordynatorem ze strony PŁ jest dr hab. inż. Joanna Berłowska, prof. PŁ.

Celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii przygotowania podmłody czyli zaczynu oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego przy uwzględnieniu zastosowania hydrodynamicznego mieszania mąki z wodą oraz etapu niskotemperaturowego rozrostu ciasta. Działania te zmierzać będą do uzyskania wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym usprawnieniu tradycyjnego procesu technologicznego – wyjaśnia koordynatorka projektu z PŁ.

W realizację zostało zaangażowanych wielu wybitnych naukowców: prof.  Piotr Dziugan, dr hab. inż. Joanna Berłowska, prof. PŁ, dr inż. IIona Motyl, dr inż. Marta Mroczynska-Florczak z Katedry Biotechnologii Środowiskowej. Z Instytutu Technologii i Analizy Żywności w projekcie będą pracować: dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek i dr inż. Karolina Miśkiewicz. Z Wydziału WIPOŚ z Katedry Inżynierii Chemicznej i Molekularnej w projekcie wezmą udział: dr hab. inż. Piotr Owczarz, prof. PŁ, dr hab. inż. Jacek Stelmach, dr hab. inż. Andrzej Obraniak, prof. PŁ.

Działania w projekcie skupiać się będą na zaprojektowaniu urządzenia umożliwiającego szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłody, a także wprowadzenie do środowiska aktywnych kultur drobnoustrojów.  Ponadto zostaną dobrane odpowiednie warunki procesów mieszania i fermentacji z uwzględnieniem procesów niskotemperaturowych właściwych dla odroczonego wypieku.

Łączna kwota dofinansowania na realizację całego projektu to ponad 2 mln zł.

 

Źródło: Politechnika Łódzka