Nadzieja dla chorych na nowotwór jelita grubego: przełomowe badania naukowców z Łodzi

Czy kakao, karob i żołędzie mogą pomóc chorym onkologicznie? Naukowcy z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi udowodnili, że tak. Wyniki ich badań, opublikowane w renomowanym czasopiśmie „Food Chemistry”, zdobyły nagrodę w konkursie ogłoszonym przez rektorów obu uczelni.
Interdyscyplinarny zespół badawczy skupił się na melanoidynach z ziaren kakaowych, karobu i żołędzi. Melanoidyny to brązowe polimery powstające w żywności poddanej procesom termicznym, takim jak prażenie kawy czy wypiek chleba. Celem badań było określenie zależności między strukturą melanoidyn a ich aktywnością antyoksydacyjną, przeciwzapalną i cytotoksyczną wobec komórek ludzkiego raka okrężnicy.
Dr hab. inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności wyjaśnia badania prowadzone przez jej zespół:
„Opracowałyśmy metodę izolacji melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Przeprowadziłyśmy badania ich składu chemicznego i struktury. Wyniki pokazują, że melanoidyny z tych roślin mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz zawierają bioaktywne związki fenolowe, które mogą zapobiegać nowotworom, uwalniające się podczas trawienia. Wszystkie badane melanoidyny wykazywały aktywność cytotoksyczną wobec komórek raka jelita grubego, zależną od ich stężenia i czasu. Najsilniejsze działanie miały melanoidyny z prażonych żołędzi dębu czerwonego.”
To szczególne osiągnięcie naukowe, ponieważ dotychczas nie pojawiły się informacje na temat możliwego działania cytotoksycznego melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Badania te otwierają nowe perspektywy w walce z nowotworami jelita grubego, dając nadzieję chorym na skuteczniejsze terapie.
Autorami nagrodzonego w konkursie artykułu są: dr hab. inż. Joanna Oracz (PŁ), prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska (UMed), dr n. med. Katarzyna Owczarek (UMed), lek. Miłosz Caban (UMed), dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ (PŁ), prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz (PŁ).
Źródło: Politechnika Łódzka