Wśród podarowanych miodów są: wielkokwiatowy, akacjowy, rzepakowy oraz faceliowy. Badania naukowe dowodzą, że miód wspiera leczenie onkologiczne, działając osłaniająco na błony śluzowe jamy ustnej podczas kuracji radiacyjnej w przypadku pacjentów chorujących na nowotwory głowy i szyi. Co więcej, miód może być wykorzystywany w pooperacyjnym leczeniu ran po nowotworach oraz w leczeniu owrzodzeń nowotworowych.
To już drugi raz, kiedy możemy przekazać miody na oddział. Chcemy, by to była tradycja. W przyszłym roku przekażemy miody z dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego, jak również z terenu Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, gdzie również znajdują się ule. Cieszy nas, że dziś możemy przyczynić się do działań dla pacjentów. Jest to płaszczyzna współpracy pomiędzy Uniwersytetem Łódzkiem a szpitalem. Chcemy być proekologiczni, prozdrowotni dla społeczeństwa, Łodzi i województwa łódzkiego
– mówił prof. Robert Zakrzewski, prorektor ds. studentów i jakości kształcenia.
Podarowane miody pochodzą z ekologicznej pasieki z okolic Lasu Łagiewnickiego. Pasieką opiekują się pszczelarze ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej, którzy przez cały rok wykonują określone prace, mające na celu właściwe pokierowanie rozwojem rodziny pszczelej, pozyskanie pszczelich produktów, zabezpieczenie pszczół przed chorobami, szkodnikami i pasożytami oraz zapewnienie pszczołom warunków koniecznych do przeżycia, także w pasiece na dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego.
Dziękujemy przede wszystkim Uniwersytetowi Łódzkiemu, za kontynuację współpracy. Pracujemy z Wydziałem Ekonomiczno-Socjologicznym, pracujemy z Biobankiem Uniwersytetu Łódzkiego, więc to jest kolejna taka płaszczyzna, gdzie Uniwersytet Łódzki jest dla nas naprawdę ogromnym i ważnym partnerem, jeżeli chodzi o pomoc szpitalowi. Tutaj wchodzimy już w temat żywienia, diety, która jest bardzo istotna, jeżeli chodzi o leczenie onkologiczne, co muszę tutaj podkreślić. Nieustannie staramy się naszym pacjentom zapewnić pełną, kompleksową i skoordynowaną opiekę onkologiczną i m.in. dieta i wzbogacanie tej diety i edukacja jak pacjent onkologiczny powinien się żywić, ale również dieta w profilaktyce onkologicznej jest dla nas bardzo istotna
– mówiła Magdalena Janus-Hibner, zastępca dyrektora ds. projektów, rozwoju i organizacji onkologii.
Źródło: Uniwersytet Łódzki