Piotrkowska 217 już nigdy nie będzie taka sama….
29 lutego – 1 marca 2020 roku poczujecie się jak Charlie w fabryce czekolady, gdy w klimatycznych przestrzeniach Hali Odlewnia na Piotrkowskiej 217 pojawią się producenci czekolady i słodyczy z Polski i z zagranicy, którzy zachwycą wszystkich wyborem kolorowych pralin i różnorodnością czekoladowych tabliczek.
Magiczne aranżacje wewnątrz oraz na zewnątrz placu Piotrkowskiej 217, atrakcyjny program i wielu znakomitych gości. Zapraszamy do Miasteczka Czekolady, pełnego magii i niespodzianek. Zapach czekolady będzie unosił się w całym mieście.
Na miłośników słodyczy czekają stoiska pełne fantastycznych smaków, a to wszystko za sprawą ziarna kakaowca, od którego zaczyna się ta historia „Bean to bar”.
CZEKOLADA POMAGA, dlatego słodkie kuferki z Fabryki Cukierków „Pszczółka” trafią do honorowych dawców krwi, biorących udział w akcji „Oddaj krew za torbę słodyczy”. Do festiwalowej codzienności należeć będą warsztaty cukiernicze zarówno dla dzieci jak i dorosłych oraz otwarte pokazy cukierniczych mistrzów.
Wielbicieli czekolady i innych słodkości, wszystkich zakochanych oraz entuzjastów domowych wypieków, zapraszamy na najsłodsze wydarzenie w Łodzi.
W programie:
- Strefa wystawiennicza manufaktur polskich i zagranicznych: czekolady, praliny, muffiny, torty, ciasta i ciastka, lizaki, cake pops, fondue, czekolada na gorąco i wiele innych słodkich niespodzianek, których nie znajdziemy na półkach w supermarkecie.
- Strefa warsztatów dla dzieci: Jadalne zwierzaki: słodkie pandy, misie i kotki z masy cukrowej, dekorowanie pierników, kwiaty z papieru waflowego, jeże z owoców, warsztaty z robienia i dekorowania pralin – warsztaty poprowadzą mistrzynie cukiernictwa, laureatki prestiżowych konkursów: Gabriela Górecka i Monika Kołodziej – Piela
Zrób wymarzonego lizaka i cukierka – warsztaty pracy z karmelem – zajęcia prowadzone przez Cukier Lukier z Lublina
- Strefa warsztatów dla dorosłych: Udekoruj wymarzony tort w domu – warsztaty z lepienia i z modelowania figurek w masie lukrowej prowadzone przez mistrzynię lukru Gabrielę Górecką
- Kurs zdrowych słodyczy dla dzieci – warsztaty dietetycznez Agatą Kornacką, edukatorką żywienia „Czas na zielone”
- Strefa kreatywnych zabaw z czekoladą
- Prelekcje:
- O fenomenie szwajcarskiej czekolady opowie Krzysztof Sankowski, dystrybutor marki FAVARGER
- Od ziarna do tabliczki „Bean to bar”, czyli jak zrobić czekoladę w domu – rozmowa z Janem Woźniakiem, właścicielem manufaktury Beskid Chocolate
- Quiz czekoladowy z nagrodami dla zwiedzających – „Wszystko z miłości do czekolady”
- Rozmowa o zdrowych słodkościach z dietetykiem Agatą Kornacką „Czas na zielone” – spotkanie dla świadomych rodziców.
- Strefa Czekoladowego Kina: seanse dla dzieci i romantycznie dla Pań z gorąca czekoladą. Tytuły są słodką, czekoladową niespodzianką!
- Akcja Społeczna„Oddaj krew za torbę słodyczy” wspólnie z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi 29.02.2020 godz. 11.00-16.00 – Plac na terenie kompleksu Piotrkowska 217. Sponsorem czekoladowych kuferków jest Fabryka Cukierków „Pszczółka”
- Strefa kreatywnych zabaw z czekoladą
Więcej na: https://festiwal-czekolady.pl/, Festiwal Czekolady w Łodzi
Zaplanujcie wolny weekend z nami, a podniesiemy Wam poziom hormonów szczęścia.
Kup bilet! >>> TUTAJ
Kontakt: festiwal@weform.com.pl, wspolpraca@weform.com.pl