Piwo – poznajmy się bliżej z naszym trunkiem – wykładem o takim tytule rozpocznie się szósty Coolturalny Festiwal Piwa organizowany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Festiwal potrwa dwa dni – 1 i 2 czerwca – w czasie których będzie duża dawka wiedzy związanej ze złotym trunkiem, a także zabawa na pikniku.
Pierwszy dzień, czyli środa poświęcony zostanie na wykłady i warsztaty związane z piwną tematyką. Będzie okazja, żeby dowiedzieć się więcej o tym, jak powstaje piwo, czy różnica w cenie ma wpływ na jakość złotego trunku oraz zastanowić się czy cydr to przyjaciel czy wróg piwa?. Poruszona również zostanie kwestia cydru. Kompania Piwowarska przeprowadzi pokaz kiperski Cervesario, podczas którego będzie można dowiedzieć się więcej o degustacji piwa. Po wykładach w czasie sesji posterowa zaprezentowane zostaną plakaty przygotowane przez studentów oraz doktorantów Politechniki Łódzkiej tematycznie związane z piwem i jego produkcją. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędą się warsztaty, które poprowadzą cenieni fachowcy w dziedzinie piwa.
Drugiego dnia na dziedzińcu wydziałowym odbędzie się piknik, którego główną atrakcją będzie degustacja piw browarów z całej Polski oraz okazja skosztowania przysmaków z grilla.
– Wstęp na pierwszy dzień imprezy jest za darmo. Na drugą część festiwalu bezpłatnie wejdą studenci i doktoranci, którzy brali udział w wykładach pierwszego dnia festiwalu lub w sesji posterowej. Pozostali studenci i doktoranci Politechniki Łódzkiej po okazaniu ważnej legitymacji zapłacą 2 zł – mówi Damian Pacześ, jeden ze studentów organizujących to cieszące się dużym zainteresowaniem wydarzenie.
Źródło:Informacje Rzecznika Prasowego Politechniki Łódzkiej