Już po raz piąty w dniach 1 – 2 czerwca studenci Kół Naukowych Kollaps i Ferment organizują na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Coolturalny Festiwal Piwa.
Impreza potrwa 2 dni i oferować będzie wiele atrakcji zarówno dla spragnionych wiedzy jak i tych, którzy szukają różnorodności smaków napoju z pianką. Pierwszy dzień tak jak i w ubiegłych latach poświęcony będzie na wykłady i warsztaty związane z piwną tematyką. Wykłady poprowadzą znawcy tematu – sędziowie PSPD, przedstawiciele browarów oraz blogerzy piwni. Zaproszeni goście opowiedzą m.in. o: piwnych mitach i związanych z piwem ciekawostkach, zdrowych aspektach picia piwa, o sztuce warzenia złotego trunku w domowym zaciszu oraz odpowiedzą na pytanie jak rozpocząć degustację piwa. Ciekawą pozycją będzie wykład poświęcony cydrowi, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Zorganizowana również zostanie sesja posterowa z cennymi nagrodami sponsorowanymi przez Prorektora oraz ZPPP Browary Polskie. Udział w sesji posterowej poprzez przygotowanie plakatu gwarantować będzie darmowe wejście na drugi dzień Festiwalu oraz upominek piwny w postaci szklanego kufelka. Na zakończenie pierwszego dnia odbędą się warsztaty sensoryczne „Wizualizacji smaku i zapachu podstawowych stylów piwnych”.
W drugim dniu festiwalu o godzinie 10:00, na dziedzińcu Wydziału BiNoŻ rozpocznie się piknik degustacyjny pod hasłem „Kultura degustacji produktów fermentacji” podczas którego, studenci będą mogli spróbować produktów polskich jak i zagranicznych browarów. Oprócz degustacji będzie można również z przygotowanych przez organizatorów informacji dowiedzieć się czegoś więcej o danej marce piwa i historii browarów. W ramach festiwalu przygotowane zostaną także pokazy, stoiska tematyczne, loteria i konkursy z nagrodami ufundowanymi przez sponsorów. Piknik uświetni pokaz warzenia piwa przygotowany przez łódzki oddział PSPD i Bractwa Piwnego.
Jak co roku, odbędzie się również akcja „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”.
Pierwszy dzień Festiwalu jest otwarty dla wszystkich studentów z całej Łodzi, Polski i Europy i jest dniem bezpłatnym. Drugi dzień jest otwarty tylko dla studentów Politechniki Łódzkiej – ceny biletów zaczynają się od 2zł. Studenci pozostałych uczelni aby wejść na drugi dzień Festiwalu muszą wziąć udział w sesji posterowej. Więcej informacji na stronie Festiwalu https://www.facebook.com/FestiwalPiwaPL
Coolturalny Festiwal Piwa Politechniki Łódzkiej – kontakt:
kollaps.binoz@gmail.com;
1 czerwca (poniedziałek) – WSTĘP WOLNY
Aula Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
10.20 – 10.30 – oficjalne rozpoczęcie V Coolturalnego Festiwalu Piwa
10.35 – 11.00 – Pogromcy piwnych mitów – prawda czy fałsz?
11.05 – 11.30 – Jak zacząć warzyć piwo i założyć własny Browar – piwna rewolucja w Polsce
11.30 – 11.45 – Przerwa – w przerwie możliwość rozmowy z piwowarami domowymi
11.45 – 12.10 – Degustować piwo jak ekspert! Jakie są cechy „dobrego” piwa?
12.15 – 12.40 – Zdrowotne aspekty piwa i jego niecodzienne zastosowania
12.45 – 13.10 – Poznajmy „boom” ostatnich miesięcy – cydr
13.15 – 13.30 – Sesja posterowa
– piwa regionów świata (studenci)
– pozytywne i negatywne działanie alkoholu (doktoranci)
13.30 – 14.00 – Przerwa obiadowa
14.10 – 15.00 – Warsztaty wizualizacja smaku i zapachu podstawowych stylów piwnych (wcześniejsze zapisy!)
2 czerwca (wtorek) – WSTĘP PŁATNY (szczegóły na www.fb.com/FestiwalPiwaPl)
Dziedziniec Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
10.00 – rozpoczęcie II dnia „Kultura degustacji produktów fermentacji
10.10 – rozpoczęcie pokazu warzenia piwa przez przedstawicieli nowego łódzkiego browaru rzemieślniczego „AntyBrowar”
10.15 – rozpoczęcie akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu
12.00 – wręczenie nagród laureatom sesji posterowej
12.15 – konkurs wiedzy z wykładów
12.45 – zakończenie V Coolturalnego Festiwalu Piwa
Źródło: Informacje Organizatora