Dnia 7 czerwca 2013 rokuna Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej mieszczącym się przy ulicy Wólczańskiej 171/173 w sali s-9, odbędzie się konferencja otwarta pod tytułem: „Biotechnologia w 5 smakach”.
 Wydarzenie ma na celu zapoznać słuchaczy z poszczególnymi dziedzinami biotechnologii. Wśród poruszonych podczas konferencji dziedzin, czyli kolorów biotechnologii znajdą się takie jak fioletowy, zielony, błękitny, biały i czerwony. Zaproszeni przez nas goście oraz doktoranci przybliżą uczestnikom konferencji czym tak naprawdę zajmują się poszczególne kolory, czyli tytułowe „smaki”. Konferencję adresujemy do wszystkich zainteresowanych tematyką związaną z biotechnologią, którzy pragną dowiedzieć się jak ogromne znaczenie dla życia człowieka ma biotechnologia i jej rozwój.
Program Konferencji:
 9:00 Oficjalne rozpoczęcie konferencji – dr inż. Stanisław Brzeziński
Biotechnologia zielona:
 9:20 „Zielone światło dla zielonej biotechnologii”
 dr inż. Jacek Polak
 10:00 „Tarcza obronna roślin”
 mgr inż. Agnieszka Szczodrowska, mgr. inż. Kamila Kulbat
Biotechnologia fioletowa :
 10:30 „Od laboratorium do konsumentów – przepływ informacji o GMO w Polsce”
 prof. dr hab. Tomasz Twardowski, mgr inż. Aleksandra Małyska
Biotechnologia błękitna:
 10:50 „Co to jest bioinformatyka?”
 dr hab. Szymon Kaczanowski
 11:20 „Analiza immunogeniczności różnych grup białek pasożyta malarii Plasmodium
 falciparum”
 mgr inż. Katarzyna Krzyczmonik
 11:40 Przerwa kawowa (konkurs plakatowy Zrównoważony Kampus)
Biotechnologia biała:
 12:40 „Destylaty rolnicze z krajowych odmian żyta”
 mgr inż. Marta Pietruszka
Biotechnologia czerwona:
 13:00 „Niskocząsteczkowe biofosforany jako związki o potencjale terapeutycznym”
 mgr inż. Edyta Węgłowska
 13:20 „Związki roślinne jako inhibitory enzymów rozkładających cukry”
 mgr inż. Iwona Majewska
 13:40 Panel dyskusyjny i podsumowanie konferencji
 prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz
 14:10 Rozwiązanie konkursu
 14:25 Zakończenie konferencji
 Źródło: Informacja Organizatora