Kawior molekularny to komercyjna nazwa produktu, który jest dostępny na polskim rynku spożywczym. Te słodkie kuleczki, wypełnione sokiem, są dodawane m. in. do herbat, deserów, kaw, jogurtów i koktajli. Kłopot w tym, że odpad powstający podczas produkcji tych i innych słodyczy jest trudny do degradacji. Problem ten można jednak rozwiązać wtedy, kiedy surowiec uboczny uda się wykorzystać w gospodarce ekologicznej. Pracują nad tym łódzkie badaczki z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Dr Justyna Nawrocka i mgr inż. Urszula Świercz-Pietrasiak z Katedry Fizjologii i Biochemii Roślin Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska od roku pracują nad rozwiązaniem tego problemu. Wyniki badań są bardzo obiecujące i zostały objęte naukowym projektem pod tytułem: „Wykorzystanie kompleksowego systemu bioremediacyjnego w ekologicznej gospodarce odpadami poprodukcyjnymi, wytwarzanymi w wyniku procesu produkcji komponentów artykułu spożywczego – kawioru molekularnego”, w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0, realizowanego we współpracy z Centrum Transferu Technologii. Brzmi skomplikowanie? Owszem, ale sam pomysł jest prosty.
Przy produkcji „kawioru molekularnego”, ale także innych wyrobów cukierniczych: żelków czy galaretek, powstają odpady, których trudno się pozbyć, ponieważ zawierają zagęstniki, emulgatory i substancje żelujące. Samych odpadów podczas produkcji słodyczy jest niewiele, ale bardzo trudno sobie z nimi poradzić a to podnosi koszty utylizacji. Trzeba pamiętać, że substancje żelujące mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jak i w innych gałęziach przemysłu, między innymi przemyśle farmaceutycznym
– tłumaczy dr Justyna Nawrocka.
Nie dziwi fakt, że jedna z polskich firm produkujących słodycze, między innymi wspomniany „kawior” zwróciła się do naukowców z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska z prośbą wykorzystania odpadów w sposób niekonwencjonalny.
Więcej informacji na stronie
Materiały: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Tekst: Justyna Kowalewska (3PR)
Fotografie: Patrycja Nawrocka
Źródło: Uniwersytet Łódzki