Kolejne spotkanie w ramach „Projekt Wiedza” w Empiku w Manufakturze już 19.02. o godz. 18:00. Pracujemy na etatach i wydaje nam się, że tak już będzie do emerytury. Ale zmiany na rynku pracy powodują, że wiele zawodów wkrótce zniknie. A te, które pozostaną, będą pod ciśnieniem zmian i restrukturyzacji. Dlatego lepiej wcześniej pomyśleć o opcji awaryjnej: stworzeniu drugiego źródła dochodu.

 

 

Pracujemy na etatach i wydaje nam się, że tak już będzie do emerytury. Ale zmiany na rynku pracy powodują, że wiele zawodów wkrótce zniknie. A te, które pozostaną, będą pod ciśnieniem zmian i restrukturyzacji. Dlatego lepiej wcześniej pomyśleć o opcji awaryjnej: stworzeniu drugiego źródła dochodu.

 

Każdy z nas obok normalnej, etatowej pracy, może rozwijać swoje dodatkowe źródło dochodu – i to wcale nie wymaga od razu otwierania działalności gospodarczej. W oparciu o pasję, doświadczenia i zainteresowania możemy sobie stworzyć miejsce pracy, które w przyszłości stanie się głównym sposobem zarabiania. A oprócz zarabiania, także realizacji pasji i oderwania się od rutyny.

Podczas spotkania prof. Michał Mackiewicz opowie, jak w praktyce wygląda łączenie pracy etatowej z własnym biznesem. Jak powstaje pomysł, jak przeprowadzić sondowanie rynku i jak stworzyć własny produkt prawie bez inwestycji. O tym wszystkim będę mówił na konkretnych przykładach.

Michał Mackiewicz – profesor ekonomii, przedsiębiorca, bloger, inwestor. Od 20 lat związany z Uniwersytetem Łódzkim, od 13 lat prowadzi swoje firmy i sprawdza w praktyce, jak działają prawa ekonomii, których uczy. Naukowo bada przedsiębiorców, a po godzinach rozwija coraz to nowe firmy. Swoje doświadczenia opisuje na blogu Zarabianie na śniadanie (https://zarabianienasniadanie.pl).

„Projekt Wiedza” w salonie Empik to cykl comiesięcznych prelekcji z ekspertami Uniwersytetu Łódzkiego, którzy w przystępny sposób opowiadają o ciekawych tematach z różnych dziedzin nauki. Obrana formuła zapewnia słuchaczom możliwość poznania wielu zagadnień z pewnego źródła, podpartych badaniami i podanych w przyjemny, popularnonaukowy sposób.