„Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”- temat na czasie

Żywność i żywienie człowieka należą do tych tematów, które żywo interesują każdego z nas. W modzie jest zdrowe odżywianie, co chwilę pojawiają się nowe diety, a prawidłowe odżywianie może chronić przed rozwojem wielu chorób. Na Politechnice Łódzkiej odbędzie się niezwykle interesujące i ważne dla tej sfery naszego życia wydarzenie zatytułowane

„Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”.

Będzie to już 44. sesja naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, tym razem zorganizowana przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.

Sesje odbywają się co dwa lata i są największym w Polsce forum prezentacji najnowszych osiągnięć w dziedzinie nauk o żywności. W dniach 3-4 lipca do Łodzi przyjedzie 150 naukowców z 15 ośrodków. Znaczący jest też udział przedstawicieli przemysłu spożywczego

W obecnym roku dyskutowane będą zagadnienia związane z żywnością funkcjonalną, innowacyjnymi technologiami w produkcji żywności, bezpieczeństwem żywności i ochroną środowiska, jak również z biotechnologią żywności oraz żywieniem człowieka – wyjaśnia przewodnicząca Komitetu Naukowego prof. Dorota Żyżelewicz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności PŁ.

Spotkanie zostanie zainaugurowane wykładem „MikroRNA – Nowy gracz wśród bioaktywnych składników diety”, który wygłosi prof. Maria Koziołkiewicz, dziekan Wydziału BiNoŻ PŁ (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, ul. Wólczańska 171/173, audytorium S-9, godz. 9:00).

Referaty plenarne poświęcone będą m.in. żywności o małym stopniu przetworzenia – czy na pewno jest dla nas bezpieczna?, kaszom, które były dobre wczoraj i są dobre dziś, wpływowi sposobu żywienia na powstawanie, rozwój i przebieg wybranych chorób neurodegeneracyjnych, a także trendom oraz innowacjom w przetwórstwie mięsnym.

Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywa się pod patronatem JM Rektora Politechniki Łódzkiej prof. Sławomira Wiaka, Prezydent Łodzi Hanny Zdanowskiej oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Strona internetowa wydarzenia https://pan.binoz.p.lodz.pl/

Źródło: materiał prasowy PŁ