Kino kulinarne

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji Transatlantyku. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach. W tym roku goście Kina Kulinarnego m.in. będą mieli okazję zjeść kolację wg menu przygotowanego przez Wojciecha Modesta Amaro, laureata gwiazdki Michelin i najsłynniejszego polskiego szefa kuchni oraz jurora popularnych programów telewizyjnych Top Chef i Hell’s Kitchen.

Kluczem do Kina Kulinarnego jest zdrowa żywność, wolna od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy. Poza Wojciechem Modestem Amaro autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują wybitni szefowie kuchni: Martin Gimenez Castro, Maciej Rosiński, Justyna Słupska – Kartaczowska oraz Rafał NiewiarowskiRobert Skubisz. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z Berlinale. Kurator berlińskiego cyklu Thomas Struck od samego początku czuwa także nad merytoryczną koncepcją Kina Kulinarnego. Bilet na każdy z 5 pokazów (cena wynosi 180 złotych), jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej i zaaranżowanej przestrzeni restauracyjnej na terenie EC1.

W ramach Kina Kulinarnego widzowie Transatlantyku zobaczą trzy filmy dokumentalne i dwa fabularne. Wśród dokumentów znajdują się „Off Road: Mugaritz, Feeling The Way” Pepa Gatella – portret nietuzinkowego szefa słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz Andoniego Luisa Aduriza, zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa holenderski film „Need for meat” Marijn Frank oraz „Ants on a shrimp” Maurice’a Dekkersa, czyli opowieść o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma i jej szefie, Rene Redzepim. Skład Kina Kulinarnego uzupełni dramat obyczajowy „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy oraz kultowy „Amarcord” Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30.

Patronami medialnymi sekcji Kino Kulinarne są Monitor Magazine, Polska Taste, Magazyn Kuchnia, Ugotuj.to, Slow Life&Food.

Kino Kulinarne