Biotechnologia w 5 smakach

Dnia 7 czerwca 2013 rokuna Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej mieszczącym się przy ulicy Wólczańskiej 171/173 w sali s-9, odbędzie się konferencja otwarta pod tytułem: „Biotechnologia w 5 smakach”.
Wydarzenie ma na celu zapoznać słuchaczy z poszczególnymi dziedzinami biotechnologii. Wśród poruszonych podczas konferencji dziedzin, czyli kolorów biotechnologii znajdą się takie jak fioletowy, zielony, błękitny, biały i czerwony. Zaproszeni przez nas goście oraz doktoranci przybliżą uczestnikom konferencji czym tak naprawdę zajmują się poszczególne kolory, czyli tytułowe „smaki”. Konferencję adresujemy do wszystkich zainteresowanych tematyką związaną z biotechnologią, którzy pragną dowiedzieć się jak ogromne znaczenie dla życia człowieka ma biotechnologia i jej rozwój.
Program Konferencji:
9:00 Oficjalne rozpoczęcie konferencji – dr inż. Stanisław Brzeziński
Biotechnologia zielona:
9:20 „Zielone światło dla zielonej biotechnologii”
dr inż. Jacek Polak
10:00 „Tarcza obronna roślin”
mgr inż. Agnieszka Szczodrowska, mgr. inż. Kamila Kulbat
Biotechnologia fioletowa :
10:30 „Od laboratorium do konsumentów – przepływ informacji o GMO w Polsce”
prof. dr hab. Tomasz Twardowski, mgr inż. Aleksandra Małyska
Biotechnologia błękitna:
10:50 „Co to jest bioinformatyka?”
dr hab. Szymon Kaczanowski
11:20 „Analiza immunogeniczności różnych grup białek pasożyta malarii Plasmodium
falciparum”
mgr inż. Katarzyna Krzyczmonik
11:40 Przerwa kawowa (konkurs plakatowy Zrównoważony Kampus)
Biotechnologia biała:
12:40 „Destylaty rolnicze z krajowych odmian żyta”
mgr inż. Marta Pietruszka
Biotechnologia czerwona:
13:00 „Niskocząsteczkowe biofosforany jako związki o potencjale terapeutycznym”
mgr inż. Edyta Węgłowska
13:20 „Związki roślinne jako inhibitory enzymów rozkładających cukry”
mgr inż. Iwona Majewska
13:40 Panel dyskusyjny i podsumowanie konferencji
prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz
14:10 Rozwiązanie konkursu
14:25 Zakończenie konferencji
Źródło: Informacja Organizatora